Снимки: Министерство на финанситеПовече от половината българи печелят чисто до 500 лева

...
Снимки: Министерство на финанситеПовече от половината българи печелят чисто до 500 лева
Коментари Харесай

Повечето българи работят за 500 лева на месец

Снимки: Министерство на финансите

Повече от половината  българи  печелят чисто до 500 лв. на месец, а близо 80% – до 900 лв., демонстрират формалните данни от Министерството на  финанси те, показани от министър Владислав Горанов в Народното събрание.

В тези цифри въобще не се включват и огромна част от още към 2 млн. пенсионери със междинна пенсия към 370 лева. 

Повече от половината  българи  печелят чисто до 500 лв. на месец, а близо 80% – до 900 лв., демонстрират формалните данни от Министерството на  финанси те, показани от министър Владислав Горанов в Народното събрание. В тези цифри въобще не се включват и огромна част от още към 2 млн. пенсионери със междинна пенсия към 370 лева, пише baricada.org.

Близо 80% от хората в  Българи я, които попадат в „ светлата “ част на стопанската система и заявяват своите  приходи , изкарват чисто до 900 лв. на месец. Повече от половината от  българи те за поредна година пък се трудят за облагаем приход под или до размера на минималната работна  заплата  у нас.

Това демонстрират данни от финансовото министерство за заплатения налог върху  приходи те на физическите лица за 2018-та година, показани от министър Владислав Горанов в отговор на парламентарен въпрос, насочен от Българска социалистическа партия.

Първоначално Горанов показа в Народното събрание комплицирани данни, известяващи замогване, които бяха безрезервно предадени в редица медии, макар големите проблеми с числата в тях, само че няколко дни по-късно на уеб страницата на Народното събрание беше качен нов документ, в който се признава за неточност и се ползват поправени данни.

От Българска социалистическа партия задават подобен парламентарен въпрос за трета поредна година, като точно неговият отговор се оказва единственият източник на сходни данни за разпределението на  приходи те у нас. За страдание, поисканата информация – в този случай от депутата Димитър Данчев – задава подоходни групи, разнообразни от миналогодишните, което не дава опция за изцяло правилно съпоставяне, само че въпреки всичко дава късмет за редица заключения.

Друго значимо конкретизиране е, че в тези цифри влизат и хората, които декларират  приходи  по Закона за налога върху  приходи те на физическите лица, само че не са работещи – да вземем за пример от наеми. Това значи, че в случай че имахме опция да преглеждаме само  приходи те от труд, обстановката щеше да е още по-тежка, само че по този начин или другояче все още не разполагаме с различен инструмент да следим  приходи те от труд, с изключение на тези данни.

Общият брой на хората, които през 2018-та година заплащат налог върху  приходи те на физическите лица (ДДФЛ) е 3 136 523. Те са с към 30 000 повече от тези през 2017-та година, демонстрира съпоставяне с данните от предходната година.



Данни за разпределението на  приходи те и общия размер на платения налог по подоходни групи през 2018-та година. Важно е да се има поради, че част от платените налози, най-вероятно най-вече в горните подоходни групи, са в размер на 5% от прихода, защото в показаните данни са включени и средствата, събрани от налог „ дял “.

Близо 1,7 млн. души, което е над половината или 53,85% от всички деклариращи облагаеми  приходи  у нас, заявяват месечни  приходи  равни на или по-ниски от минималната работна  заплата . Групата на най-бедните се усилва с към 30 000 души по отношение на предходната година – през 2017-та  приходи  до МРЗ (тогава 510 лева.) са получавали 53,4% от всички.

Още близо 700 000 души или 22,17% от всички попаднат през предходната година в идната група – с облагаем приход сред 560 и 1000 лв.. Това прави общо 76% от деклариращите облагаем приход хора в  Българи я, които изкарват до 1000 лв. на месец или до 900 лв. чисто. Тази група се свива леко по отношение на година по-рано, когато в нея попадаха 79,5%.

Важно е да се означи, че данните се отнасят за годишна данъчна основа, т.е. след приспаднати осигуровки и преди налагането на ДДФЛ. Това значи, че чистият наличен приход на всеки човек от всяка група би трябвало да бъде понижен с още 10% (с изключение на  приходи те от дивиденти за част от хората в горните групи, които се таксуват с 5%), така като  Българи я е единствената страна в Европейския съюз, в която няма необлагаем най-малко под някаква форма. Ако да вземем за пример данъчната ви основа е малко над 1000 лева, което ви слага в третата група, то действителният ви приход е с към 100 лв. по-малко.

Ако разтеглим още малко сметките по данните, показани в Народното събрание от Владислав Горанов и прибавим и хората, които изкарват месечно сред 1000 и 2000 лв., то такива съгласно формалните данни Министерството на  финанси те са към 530 000 души или още 16,88%.

В резюме, в  Българи я през 2018-та година 92,9% от всички деклариращи облагаеми  приходи  официално са се разписвали против до 2000 лв., което значи чисто до 1800 лв. или към 900 евро.

Поглед към тънката среда и висините на пирамидата демонстрира, че в най-горната подоходна група – получаващите над 9000 лв. на месец, попадат едвам 0,57% от българските жители или тъкмо 17 763 души. През предходната година с  приходи  над 8900 лв. са били 15 523 души, което значи нарастване с към 2000 души.

Около 110 000 души (3,55% от всички) са заявили облагаем приход сред 2000 и 3000 лв. на месец, а в идната група – сред 3000 и 6000 лв. попаднат 77 688 души или 2,47% от всички. С  приходи  между 6000 и 9000 лв. са 0,51% или 16 237 души.

Притеснителен е фактът, че вместо да понижава – което би означавало евакуиране по-нагоре в пирамидата – групата на най-бедните се уголемява с към 30 000 души, което съставлява към 1.8% от общия брой на хората, попадащи в тази група година по-рано. Същевременно групата на най-богатите се уголемява с към 14%.

Ако обединим последните две групи и ги обобщим като хора, изкарващи облагаем приход над 6000 лв. месечно, то такива в  Българи я са 1,08% от всички.

Погледнато под лупа, неравенството даже в самата най-горна група единствено по себе си е голямо. Във всички тези сметки не влизат въобще и всички укрити в офшорни зони и посредством други схеми активи, за които лицата във върха на публичната пирамида имат опция да си заплащат и употребяват.

Така и през тази година се удостоверява, че колкото и ръководещите да се посипват с хвалебствия по отношение на ниските равнища на безработица, този факт ще остава без изключително значение, до момента в който близо 2,5 млн. души у нас не изкарват с работа задоволително, с цел да покриват пълноценно издръжката на своя живот. В това число не влизат и огромна част от над 2 млн. пенсионери със междинна пенсия към 370 лева

С изнесените от Владислав Горанов данни би трябвало да стартира всяка конференция или полемика, отдадена на феномена „ работещи небогати “. Разпределението в другите групи демонстрира за следващ път и какъв брой противоречиво е в  Българи я въобще да се приказва за „ междинна класа “. Това разбиране би трябвало да отбелязва онази огромна група хора, която се намира сред доста бедните и доста богатите в едно общество, само че такава група у нас на процедура не съществува. Достатъчно показателни са данните и за всички тези, които спекулират с понятието „ междинна работа  заплата “ – индикатор, в който няма необикновен смисъл да се вглеждаме поради големите изкривявания и огромното неравноправие, по което оставаме рекордьор в Европейски Съюз.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
НАПИШИ КОМЕНТАР